Ege Bölgesi en ilgi gören tatil beldelerinden olan Kuşadası benim de hem tarihi hem doğası hem de farklı bütçelere hitap eden otelleriyle favorilerimden.
Kuşadası’nda gezilecek tarihi yerler, müzelerin yanı sıra özellikle Güzelçamlı Milli parkı gibi doğal güzellikleriyle birçok tatilcinin vazgeçilmezi. Hem tekne turu ile gidilebilen koyları hem de merkez ve merkeze uzak olmayan çevredeki plajlarıyla denize girilecek fazlaca seçenek mevcut.
Ben gezime Atatürk’ün Kuşadası’nı ilk gördüğü tepe olan Gazi Beğendi Tepesi ile başladım. Kuşadası’nı hakim bir tepeden gören yerde bir cafe de bulunuyor burada şahane Kuşadası manzarasını izlerken bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
Ben orijinal lezzetlerin peşinde olduğumdan hemen merkezdeki Tuki Kuşadası’na geçtim. Kendi ekmekleri ve Kıbrıs'tan getirilen hellim peynire benzeyen bir peynirin de kullanıldığı Tuki'ye özel çarşaflı adında bir sıcak sandviçleri var. Klasik lezzetlerinde olduğunu hatırlatmak isterim.
Kuşadası çarşının üst kısmına yürüyüşünüze devam ettiğinizde yerel mimari özelliklerini taşıyan evlerin üstlerine bir bakın, Kuşadası'nın simgesi kuş motiflerini göreceksiniz. Camiatik Mahallesi, Kuşadası tarihi yerleşim yerlerinden. Restore edilmiş, müze yada butik otele dönüştürülmüş pek çok yapıyı burada görebilirsiniz. Keşfetmeye değer.
Camiatik Mahallesi’nde gezime devam ederken karşıma bölgenin dokusuna uygun bir otel çıktı. 7 tane ortalama 400 yıllık binadan oluşan Villa Konak Otel tarih ve kültürden izler taşıyan bunu günümüz konforuna uygularken geleneksel Türk yaşam tarzını da yansıtıyor. Hareketli şehir merkezine 5 dakika yürüme mesafesinde olmasına rağmen sakin ve izole ortamı Kuşadası tatilinizi keyiflendirecektir.
Sonrasında Camiatik Mahallesinde görmeyi çok istediğim bir yere uğradım. KUAKMER F.Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi bir müzeden daha fazlası. Kuşadası kültürü ve kent belleğini en iyi şekilde göstermesinin yanı sıra özgün Kuşadası mimarisini de yansıtıyor. Şair ve yazar F.Özel Arabul'un kişisel eşyalarını ve eserlerini de yakından tanıyabilirsiniz. Bir müzeden daha fazlası dememin sebebi de müze bünyesinde çok sayıda edebiyat söyleşileri, paneller, sempozyumlar, konferanslar ve tiyatro gösterileri gibi etkinliklerin yapılıyor olması. Ayrıca ağaçlar altındaki şirin cafesinde ev yapımı kurabiyelerin tadına bakmayı unutmayın.
Camiatik’ten çarşıya doğru indiğinizde ülkemizin ilk ve tek mikro minyatürlerinin sergilendiği Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi karşınıza çıkacak. Büyüteç ile görülebilecek boyuttaki eserlerin sergilendiği müzeye giriş ücretli.
Kuşadası İskelesi yakınında 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılan kervansarayı göreceksiniz. Günümüzde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Devlet Konservatuvarı olarak kullanılıyor. Kervansaraya girdiğinizde hem tarihi bir yapının güzelliğiyle hem se çeşitli renkte müzik tınılarıyla karşılaşıyorsunuz ki bu da gezinizi daha da güzelleştiriyor.
Kuşadası söz konusu ise tekne turlarından bahsetmen geçemeyiz. Tekne turlarının kalktığı yer olan Güvercinada Kalesi'nin hemen önünde farklı acentaların temsilcileri sizlere turlar ile ilgili bilgi verecektir. Turların ücretleri ve güzergahları sezona göre farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle Kuşadası’nın merkez dışındaki farklı koy ve plajlarını keşfetmek için direk oradan güncel bilgileri almanızı tavsiye ederim.
Tekne turumuzu ayarladıysak hemen önümüzdeki şahane yapıya gelmiştir sıra. Kuşadası limanından yürüyerek gidebileceğiniz mesafede olan Güvercinada Kalesi Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan bir iç kale ve İlyas Ağa tarafından yaptırılan surlar oluşuyor. Bu surlar Mora İsyanı sırasında adalardan ve denizden gelebilecek saldırıları önleyebilmek için yaptırılmış. Bir yol ile karaya bağlı ada üzerinde olan kaleyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Girişteki büfeden içecek alışverişi yapabilirsiniz. Günbatımının şahane gözlemlendiği kaleyi bu saatlerde görmenizi ayrıca tavsiye ederim.
Bu kadar geziden sonra acıkmış olmalıyız. Kuşadalılar ve Kuşadası müdavimleri için vazgeçilmez bir yer olmuş Melek Hanım'ın Yeri’nde taş fırında bazlamadan yerel lezzetlere yada ev yemeklerine kadar geniş seçenek sunuyor. Bölge geneline göre daha ekonomik bir fiyat politikasının olduğunu da söylemeliyim. Salaş ortamında farklı lezzetleri deneyimlemek isterseniz Kuşadası’ndan Güzelçamlı'ya giderken solda göreceksiniz.
Sıra geldi Kuşadası’nın kalbi merkez kordon ve çarşı. Yerli yabancı tüm turistlerin hem gündüz hem akşam yoğunlukla bulunduğu yer. Sahil boyunca yürüyüş yapanlar, akşam üzeri harika Kuşadası gün batımını izleyenler, çevredeki cafe ve restoranlarda vakit geçirenler tam bir keyif noktası diyebilirim. Sahilden çarşı içine geçtiğinizde de alışveriş çılgınlığına hazır olun. Giyimden hediyelik eşyaya kadar aradığınız herşeyi bulabileceğiniz çarşıda ara sokakları keşfetmeyi unutmayın. Gireceğiniz her ara sokakta hem Kuşadası mimari yapısına uygun restore edilmiş binaları göreceksiniz hem de çeşitli cafe, restoran ve barları keşfedeceksiniz.
Oteller konusunda bir farklı seçenek daha sunacak olursam Yılancıburnu ve Güvercinada Kalesi manzarası ile öne çıkan La Vista Butik Otel’de sıra. Merkezde bulunması ile de Kuşadası tatiliniz için isabetli bir seçenek olabilir. Tertemiz ve açık renklerden oluşan dekorasyonu manzara ile birleşince çok keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Kuşadası aynı zamanda pek çok büyük otel ve tatil köylerinin de bulunduğu bir yer.
Bir müze meraklısı olarak sıradaki durağım Oleatrium oldu. Benim gördüğüm en başarılı zeytinyağı müzesi Oleatrium Kuşadası merkezden Güzelçamlı yönüne giderken yaklaşık 10. km'de. Geçmişten günümüze zeytinyağı üretiminin çok başarı bir şekilde hikayeleştirilerek anlatıldığı müze 2011 yılında Hasan Tonbul ve eşi Gürsel Tonbul tarafından kurulmuş. Kuşadası tatilinizde mutlaka görmeniz gereken yerler listesinde olmalı.
Efsaneye göre güzellik tanrıçası afrodit bu mağarada yüzerek güzelleşmiş. Efsanelere inanır mısınız bilmem ama kaya içerisindeki doğal bir gölet olan Zeus Mağarası'nın ortalama 5 derece olan su sıcaklığı yaz günlerinde sizi serinletebilir. Güzelçamlı'da bulunan Zeus Mağarası giriş ücreti bulunmuyor. Ayrıca mağara etrafında hediyelik eşyalar alabileceğiniz standlar da var. Tatilinize mitolojik bir renk katmak isterseniz Zeus Mağarası'na gidebilirsiniz.
Zeus Mağarasından az biraz ilerlediğinizde artık karşınızda Ege’in en güzel milli parklarından olan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı çıkıyor. Güzelçamlı Milli Parkı olarak bildiğimiz bölge bir diğer deyişle de 'cennet gibi'nin Kuşadası'ndaki adresidir. Kuşadası tatilinin olmazsa olmaz yerlerinin başında yer alan bölge 10.985 hektarı 1966 yılında Milli Park ilan edilen Dilek Yarımadasına, 16.690 hektarı 1994 yılında Milli Park ilan edilen Büyük Menderes Deltasına aittir. Neden olmazsa olmaz derseniz burada tatilcilere açılan 4 koy dışında deniz sporları, eko-turizm kuralları çerçevesinde, belirlenmiş rotalarda doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, foto safari, manzara izleme, olta balıkçılığı, kültürel yürüyüşler, kuş gözlemciliği ve botanik turu gibi farklı aktiviteleri yapabileceğiniz çok yönlü bir yer. Her yıl binlerce turistin vakit geçirdiği milli park özellikle yaz ayları hafta sonları oldukça kalabalık oluyor. Gitmeyi düşündüğünüz günü bunu göz önünde tutarak planlamanızı tavsiye ederim. Özellikle ilk koy olan İçmeler Koyu en çok yoğunluk olan koy. Her plajda tuvalet, duş, yiyecek içecek için cafe ve şezlong şemsiye kiralayabileceğiniz işletmeler yer alıyor. Kuşadası merkeze 26, Söke'ye 20 km mesafede olan milli parka özel aracınız ile gidebileceğiniz gibi hem Kuşadası merkezden toplu taşıma araçları da mevcut.
Kuşadası aynı zamanda plaj çeşitliliği bakımından da oldukça zengin. Bunların en popülerleri Kadınlar Denizi, Long Beach ve Sevgi Plajı.
Sıra benim Kuşadası için en favori yerime geldi. Kuşadası merkezde eski tabakhanenin restore edilmesiyle oluşturulan Old Town Tanneries farklı deneyimler yaşayabileceğiniz bir küçük kompleks adeta. Old Town Tanneries içerisinde meyhaneden, şarap evine İtalyan restoranından canlı performansların olduğu bara her köşesinde fotoğraf çekmek isteyeceğiniz güzellikte. Benim deneyimlediğim lezzetler kesinlikle sınıfı başarıyla geçti.
Ben Kuşadası’nda dolu dolu 2 gün geçirdim. Tekrar tekrar gitmek isteyeceğim bir yer oldu. Gittiğim yerlerin haritadaki konumları da aşağıdadır. Rotanızı oluştururken faydalanabilirsiniz.