Doğası, denizi, kaliteli fakat şatafatsız işletmeleri ile Datça özellikle büyük şehirlerin mürekkep yutmuş tayfasının çokça tercih ettiği bir yer. Datça’yı genel anlamda 3’e ayırabiliriz. Datça merkez, Eski Datça ve bükler.
Bükler merkez ve Eski Datça’ya göre biraz daha salaş ama daha doğa içinde bir tatil deneyimi sunuyor. Şimdi Datça’nın şahane büklerine birlikte bakalım.
Datça'ya 20 km mesafedeki Kızılbük Datça'ya en yakın olan bük. Güneş buraya vurduğunda kızıllaşan sahilden ötürü Kızılbük demişler. Hemen arkadaki Mesudiye Köyü'ne bağlı bükte konaklama yada yiyecek içecek servisi alabileceğiniz çok sayıda işletme var. Sahil boyu tesisleri genelde tek katlı ahşap tesisler. Deniz ile tesisler arasında bir yol olmaması da buranın ayrı bir güzelliği.
Yuvarlak küçük çakıl taşlardan oluşan Palamutbükü sahili bükler arasındaki en uzun sahil. Sıra sıra otellerin şezlong ve şemsiyelerinden faydalanabilir, yiyecek içecek servisi alabilirsiniz. Diğer büklere oranla daha profesyonel hizmet alabileceğiniz daha çok işletme var bu sahilde. Deniz suyu cam gibi berrak. Gitar Adası manzarasında keyifli vakitler geçireceğinizden emin olabilirsiniz.
Bükler içerisinde en çok otel seçeneğinin olduğu Palamutbükü’nde benim tercihim Otel Mavi Beyaz oldu. Konumu, konforu, hizmet kalitesi ve mavi beyaz renkleriyle bölgenin en öne çıkan tesislerinden Otel Mavi Beyaz Palamutbükü. Odasından plajına, plajından restoranına kadar hiç mahçup olmadan tavsiye edebileceğim tesis Palamutbükü sahilin en sonunda yer alıyor.
Palamutbükü sahilindeki Mavi Beyaz Otel'in sahildeki restoranında akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz. Oldukça profesyonel işletilen restoranda manzaranın şahane olmasının yanı sıra aldığınız hizmet ve lezzetler de kendinizi fazlasıyla iyi hissettirecek nitelikte.
Kızılbük'ten sonra Datça'ya en yakın bük Hayıtbükü. Çok büyük bir koy olmayan Hayıtbükü'nde deniz ve tesisler arasından bir yol geçiyor. Yolun hemen ardında genel olarak bölgede yaşayan insanların işlettiği genelde salaş tesisler var. Sahil boyunca küçüklü büyüklü yemek yiyebileceğiniz bir şeyler içebileceğiniz işletmeler var. Bu işletmelerden sahilde şezlong şemsiye hizmeti de alabilirsiniz.
Datça'ya üçüncü yakınlıktaki koy Palamutbükü'nden sonra en uzun sahil şeridine sahip. Sahildeki oteller ile deniz arasında bir yol var ancak gün içerisinde kullanılmadığından huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz. Oteller büklerin genelinde olduğu gibi yerel halk tarafından işetilen salaş tesisler. Hepsinin önünde şezlong şemsiye mevcut. Otellerde kalmasanız da bu hizmetten denize girmek için yararlanabilirsiniz.
Palamutbükü'ne gelmeden yol üzerinde göreceksiniz Kurubük'ü. Herhangi bir tesisin olmadığı doğal bir koy. Aracını ile yoldan çıktıktan yaklaşık 300 metrelik taşlık yol sonrasında Kurubük'e ulaşıyorsunuz.
Her yerin akvaryum koyu olur da Datça gibi doğa harikası bir yerin Akvaryum Koyu olmaz mı? Tabii ki var. Büklerin yol üzerinde aracınızı bırakıp, patika bir yoldan koya inebiliyorsunuz. Hizmet alabileceğiniz bir işletme olmayan koyda tamamen doğa içinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Datça Merkez'den Palamutbükü'de doğru giderken, Palamutbükü'ne gelmeden karşınıza çıkacak Akçabük. Arkanızda çam ağaçları, önünüz şahane bir deniz ile cennetten bir köşe gibi Akçabük. Burada kamp yapabileceğiniz bir tesis var. Çadır kurmak, salaş bungalov kiralamak gibi tüm altyapı hizmetlerini de bulabileceğiniz geniş bir alan. Restoranı, cafesi, marketi gibi buradan hiç çıkmadan tatiliniz yapabileceğiniz tesis daha doğa içinde olmak isteyenler için harika bir seçenek. Kalmasanız da denize girmek için de Akçabük'e gelebilirsiniz.