Assos; Çanakkale Ayvacık ilçesinin Behramkale, Antik Liman, Sivrice, Sokakağzı, Kadırga Koyu tatil bölgelerinin genel adı olmuş durumda. Tabii ki ismini de Assos Antik Kenti’nden alıyor. Kaz Dağları’ndan gelen nefis havanın şahane bir deniz ve tarih ile birleştiği en güzel tatil yörelerimizden Assos. İstanbul’a yakınlığından dolayı yıllardır popüler ve gittikçe de kimi yerleri gelişiyor, kimi yerleri gelişmenin negatif tarafına maruz kalıyor. Kendi 2 günlük Assos tatilimden yola çıkarak Assos’ta neler yapılır anlatıyor olacağım.
Gezime Assos’un en keyifli yerlerinden Antik Liman ile başlıyorum. MÖ 6.yy'a dayanan Antik Liman'ın büyük bölümü şu an sular altında ancak liman ve çevresi halen geçmişin izlerini fazlasıyla taşıyor. Zamanında ticaret limanı olarak kullanılan limanda daha çok çevrede çok yetişen palamut ithalatı yapılıyormuş. Palamut meyveleri ihraç edilmeden önce depolanırmış. Günümüzde liman çevresindeki binalar da bu depolarmış. Sit alanı olan bölgede bu depolar restore edilmiş ve otel olarak kullanılıyor. Antik Liman'da kalsanız da kalmasanız da Assos bölgesinde tatil yapıyorsanız burayı mutlaka görmelisiniz.
Antik Liman’ın üst kısmında Assos Antik Kenti var. Assos Antik Kenti denize nazır, denizden 236 metre yükseğe kurulmuş. Kalıntılar oldukça etkileyici. Tam karşınızda Midilli Adası'nı görüyorsunuz. Müze kartınız varsa ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Tepenin kuzey yamacında da Behramkale Köyü var. Oldukça otantik olduğunu söyleyebileceğim köy de mutlaka vakit geçirmeniz gereken yerlerin başında geliyor.
Antik kent girişinden 15-20 dakikalık bir yürüyüş ile amfi tiyatroya ulaşabilirsiniz. öğle sıcağında bunu yapmanızı hiç tavsiye etmiyorum yolun bir de dönüşü var unutmayınız.
Assos Antik Kenti'nin en anlamlı en güzel kalıntısı Athena Tapınağı. Kent içerisinde anısı olsun isteyenlerin en çok fotoğraf çektirdikleri yer diyebilirim.
14. yy'da I. Murad tarafından yaptırılan camii Behramkale Köyü'nde. Osmanlı donanması için Midlli merkez olmuş. Hasar gören kadırgalar da günümüzdeki Kadırga Koyu'na getirilirmiş. Camide de buna ithafen kadırga resimleri var. Bu orijinal camiyi Behramkale Köyünü gezerken mutlaka görmelisiniz.
Assos bölgesinde restoranlardan bahsetmek gerekirse Behramkale'de çok iddialı bir restoran göremeyeceksiniz. Daha çok atıştırmalık birşeyler yiyebilirsiniz. Daha iddialı akşam yemeği için bir yer arayışında isenız Antik Liman'daki restoranlar yada son yıllarda gelişen Sivrice bölgesindeki otellerin restoranlarını tercih etmelisiniz.
Behramkale Köyü'nün kuzeyindeki Sivrice ve Sokakağzı yan yana 2 koy diyebilirim. Kadırga Koyu ve Antik Liman'daki tesislere göre genel anlamda daha mütevazi ve ekonomik. Denizin pırıl pırıl ve keyifli olduğunu söyleyebilirim. Hemen kaldığınız otelin önünden bu denize girebiliyor olmanız da bu bölgeyi seçmeniz için önemli bir ayrıntı olabilir.
Sivrice Sokakağzı bölgesinde oteller genelde yarım pansiyon çalışıyorlar. Sabah kahvaltınızı ve akşam yemeğinizi otelden alabilirsiniz. Kitabımı alayım, daha sakin, huzurlu bir dinlenme tatili yapmak istiyorum derseniz Sokakağzı Sivrice civarındaki otelleri tercih edebilirsiniz.
Son olarak Kadırga Koyu’na gidiyoruz. Assos’un 2 km güneyindeki Kadırga Koyu bu bölgede tatil yapanların hem konaklamak hem de denize girmek için fazlasıyla tercih ettiği bir koy. Koyda her bütçeye uygun otel kamp alanı bulabilirsiniz.